Fenyőszörp.
A szörphöz használandó fiatal, tiszta környezetben nevelkedett egyedek zsenge hajtásvégei ugyanis nem szabad megmosni, hogy zamatukból ezáltal ne veszítsenek. Gyűjtést május vége és június eleje között végezhetjük. A szörpöt leggyakoribb a lucfenyőből készítik, igazán bármilyen fajtájú fenyő megfelel erre a célra.
Hozzávalók:
1l fenyőlé esetén
1kg cukor
1dkg citromsav
Elkészítés:
A fenyőhajtásokat felöntjük vízzel, a tűzre tesszük, majd bugyogást követően 5-6 percig forrásban hagyjuk. Ezt követően levesszük a tűzről és fedő alatt 24 órán keresztül pihentetjük. A kihűlt és már ekkor illatos levet nagyon finom szűrőn keresztül átengedünk. Ezt követően adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat. Következik az újabb forralás: amikor gyöngyözni kezd, néhány percig még 2-3 percen át a tűzön hagyjuk.
Tárolás:
A szörpöt a forró üvegben a száraz dunsztba öntjük. A palackokat úgy zárjuk le, hogy két réteg bevizezett befőzési fólia közé késhegynyi nátrium-benzoátot tegyünk, majd ezt az üveg szájára húzva tekerjük rá a fedelet, így biztosított a tartósítás.
Hatásai:
Természetgyógyászok köhögés, meghűlés ellenszereként, légutak tisztítására is ajánlják.